Laboratorium Medische Microbiologie
Op het Laboratorium Medische Microbiologie worden lichaamsvloeistoffen en afscheidingsproducten van patiënten onderzocht, zoals urine en ontlasting. Het Laboratorium Medische Microbiologie is een onderdeel van de afdeling Medische Microbiologie & Infectiepreventie.
Door microbiologisch onderzoek worden verwekkers van infectieziekten opgespoord. Door middel van kweek wordt gekeken of er bepaalde ziekteverwekkers aanwezig zijn, zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Ook kunnen in het bloed met bepaalde laboratoriumtesten specifieke antistoffen tegen deze ziekteverwekkers worden aangetoond. Via Moleculaire diagnostiek (PCR) kunnen ziekteverwekkers direct uit patientmateriaal worden aangetoond.
Elke aanvraag die door Medsiche Microbiologie wordt gehonoreerd wordt beschouwd als een overeenkomst tussen aanvrager en laboratorium
Het Laboratorium Medische Microbiologie voert een actief kwaliteitsbeleid en is geaccrediteerd volgens NEN-EN-ISO 15189 (M092):
De scope van accreditatie is beschikbaar en in te zien op de website van de Raad voor Accreditatie
Publieke verklaring inzake het vervaardigen en gebruiken van in-huis ontwikkelde medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica
Franciscus Gasthuis & Vlietland verklaart dat de hulpmiddelen zoals genoemd in onderstaand document, zijn vervaardigd en in gebruik zijn binnen de zorginstelling en dat deze voldoen aan de Algemene Veiligheids- en Prestatie eisen (AVP eisen) zoals beschreven in de Europese verordeningen EU 2017/745, de Medical Device Regulation, en EU 2017/746, de In-Vitro Medical Device Regulation.
Materiaal inleveren
Inlevertijden/openingstijden:
Gasthuis: ma-vrij 08.30-17.00 uur
za-zon en feestdagen: 08.30-12.00 uur
Vlietland: ma-vrij 08.00-17.00 uur
za-zon en feestdagen: 08.00- 09.00 uur
Afnamevoorschriften
Het Laboratorium Medische Microbiologie heeft een duidelijk overzicht met de benodigde materialen en de afnamevoorschriften per onderzoek.
Ga naar onze afnamevoorschriften
Cito:
Indien Cito-aanvraag: neem altijd contact op met arts-microbioloog: Gasthuis 13061 / Vlietland 35221 (010-4613061 / 010-8935221)
Na sluitingstijd én in het weekend via de telefooncentrale: 010-461 6161.
In materiaal/onderzoek is in afnamevoorschriften beschreven welke onderzoeken Cito aangevraagd kunnen worden.
Rapportage
De rapportage van onderzoeksresultaten gebeurt digitaal in het ziekenhuisinformatiesysteem (HIX). Zo nodig bevatten de rapportages noodzakelijke informatie om de onderzoeksresultaten te kunnen interpreteren. Onderzoeksresultaten waarvan naar het oordeel van de arts-microbioloog snelle berichtgeving gewenst is worden aan de behandelend arts doorgebeld en zijn opgenomen in het document:
Restanten materiaal / nabepaling
Restanten van materiaal dat na onderzoek over is, worden 7 dagen bewaard (geteld vanaf dag van ontvangst). Bloedmonsters (serologie) worden 9 maanden bewaard. Van deze materialen kan op verzoek aanvullend onderzoek worden verricht. Nabepaling kan aangevraagd worden via mm@franciscus.nl
Het Laboratorium Medische Microbiologie gebruikt patiëntenmateriaal eventueel als testmateriaal voor nieuwe onderzoeken. In dat geval is het niet herkenbaar van wie het materiaal afkomstig is. Indien u bezwaar heeft tegen gebruik van uw materiaal t.b.v onderzoek kunt u een email sturen naar mm@franciscus.nl onder vermelding van 'bezwaargebruik restmateriaal' ;vermeld naam, geboortedatum, geslacht en BSN in uw email.
Tarieven
Open onderstaand bestand voor een overzicht van de tarieven:
Vragen over rekening
Voor vragen over uw rekening kunt u mailen naar dbcfacturatie@franciscus.nl
Voor vragen over de betaling van uw rekening kunt u mailen naar debiteuren@franciscus.nl
U kunt ook bellen naar 010 – 461 6012. Onze administratie is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur.
Vragen over de vergoeding van uw onderzoek
Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u precies vertellen welke polisvoorwaarden u heeft en wat zij wel en niet vergoeden.
Klachten/Feedback:
Alle klachten en feedback (verbeterpunten) die betrekking hebben op door de afdeling Medische Microbiologie verrichte handelingen, kunt u voorleggen aan de afdeling Medische Microbiologie. Dit kunt u doen door een schriftelijk geformuleerde klacht/feedback in te dienen. Hoe kunt u een klacht/feedback indienen:
- U dient uw klacht/feedback te richten aan het Laboratorium Medische Microbiologie en te mailen naar mm@franciscus.nl.
- Indien de klacht/feedback van toepassing is op een specifieke bepaling/patiënt/rapport, graag patiënt-, afname-, en/of aanvraagnummer vermelden.
- De dagelijkse leiding registreert en bevestigt deze schriftelijke klacht/feedback en neemt hem vervolgens in behandeling.
- U wordt schriftelijk van de afhandeling op de hoogte gesteld.
In alle ander situaties die betrekking hebben op de afdeling Medische Microbiologie kunt u contact opnemen middels telefoonnummer: 010-461 6076 of via e-mail mm@franciscus.nl