Pathologie

U heeft weefsel- of celmateriaal bij een patiënt afgenomen dat moet worden onderzocht in het Laboratorium Pathologie en Cytologie (stichting Pathan). Het kan gaan om een uitstrijkje van een slijmvlies, een punctie, of een biopt.

Wat doet Pathan?

Bij de Stichting Laboratorium Pathologie en Cytologie (Pathan) wordt klinisch pathologisch onderzoek uitgevoerd op weefsel- en celmateriaal dat door huisartsen bij patiënten is afgenomen. Pathan neemt zelf geen materiaal af. Bij weefselmateriaal (histologie) gaat het om een stukje huid dat voor nader onderzoek moet worden beoordeeld. Bij celmateriaal (cytologie) gaat het bijvoorbeeld om materiaal dat op indicatie is afgenomen van de baarmoederhals of materiaal dat via een punctie is verkregen. Indien noodzakelijk voert Pathan aanvullend immunologisch onderzoek uit om aangetroffen afwijkende cellen nader te typeren.

Onderzoek

De patholoog anatoom onderzoekt cellen (cytologie) en weefsels (histologie) op ziekteverschijnselen. Voor een deel gebeurt dit met het blote oog (macroscopisch), maar het grootste deel gebeurt microscopisch. Onder andere door middel van speciale kleuringen worden de celstructuren zichtbaar gemaakt. Pathologische anatomie wordt gebruikt bij onderzoek en behandeling van kanker, maar er kunnen ook vele andere ziekten mee worden onderzocht.

Uitslag

Stichting Pathan stuurt de uitslag binnen enkele dagen naar u op. U geeft de uitslag door aan uw patiënt.

Meer informatie

Voor meer informatie over Stichting Pathan en uitleg over de verwerkingswijze van het afgenomen materiaal, kunt u hier terecht op de website van Pathan www.pathan.nl