WORKSHOPS:
Workshop 1 (60 min.): Hands on: ‘Helder in het hoofd: van duizeligheid naar rust’  - Oefen diagnostische en behandelingsmanoeuvres bij duizeligheid (BPPD)
Workshopbegeleider: Bram Struijs, KNO-arts
Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is de meest voorkomende duizeligheid, maar is gelukkig ook goed te diagnosticeren en behandelen. In deze interactieve workshop oefent u het uitvoeren van verschillende diagnostische manoeuvres. De behandeling van BPPD bestaat uit een zogenaamde bevrijdings- of repositiemanoeuvre. Voorbeelden hiervan zijn Epley-manoeuvre, barbecue-manoeuvre en Gufoni-manoeuvre. Ook deze kunnen worden geoefend tijdens de workshop. Daarnaast bespreken we risicofactoren voor het ontstaan van BPPD, do’s en don’ts en krijgt u praktische tips voor in uw spreekkamer.
 
Workshop 2 (60 min): Zorg met aandacht: Signaleren en handelen bij (vermoeden van) ouderenmishandeling
Workshopbegeleiders: Forensisch arts en medisch directeur Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond Jack Menke en forensisch verpleegkundige Karen van Veen 
Deze interactieve workshop van forensisch arts Dhr. J. Menke en forensisch verpleegkundige K. van Veen richt zich op het herkennen en aanpakken van ouderenmishandeling.  Ouderenmishandeling kan verschillende vormen aannemen, van fysiek en emotioneel geweld tot verwaarlozing en financiële uitbuiting. Tijdens de workshop wordt onder andere aandacht besteed aan het herkennen van de verschillende vormen van ouderenmishandeling, het inschatten van ernst/urgentie, wet- en regelgeving, dossiervoering en de interdisciplinaire samenwerking bij ouderenmishandeling. Ook krijgt u praktische tools aangereikt voor het bespreekbaar maken van (vermoedens van) ouderenmishandeling. 
 
Workshop 3 (60 min.): Samen Sterk in palliatieve zorg
Workshopbegeleiders: geriater Maaike Bisschop en gespecialiseerd palliatief verpleegkundige Mirjam Schilperoort
De populatie ouderen in ons land wordt groter en daarnaast nemen chronische ziekten toe. Dit vergroot ook de vraag naar palliatieve zorg waar vrijwel iedere arts mee te maken krijgt. Het doel van palliatieve zorg is niet alleen om de levensduur te verlengen, maar vooral om de kwaliteit van leven te verbeteren door pijn en andere symptomen te verlichten, en de patiënt en hun familie te ondersteunen in emotionele, psychologische en praktische zin. Geriater Maaike Bisschop en gespecialiseerd palliatief verpleegkundige Mirjam Schilperoort behandelen in deze workshop verschillende aspecten van palliatieve zorg. Aan bod komen onder andere het belang van advanced care planning, de basisprincipes van palliatieve zorg en de toepassing in de dagelijkse praktijk, de ondersteuning vanuit de poli palliatieve zorg van Franciscus en samenwerking met de palliatieve zorgteams in de regio. 
 
Workshop 4 (60 min.): Geriatrisch Emergency Medicine (GEM): Zorg voor Ouderen in Acute Situaties
Workshopbegeleider: geriater Suzanne Boon en SEH-arts 
In deze workshop laten wij u kennis maken met het Geriatrisch Emergency Team (GEM-team) van Franciscus. Kortgezegd houdt het GEM-team in dat de Geriatrie direct aanwezig is op de SEH en, samen met het SEH-team, meekijkt met een kwetsbare oudere patiënt.  In de workshop gaan we in op: het herkennen van een kwetsbare patiënt in een acute situatie, welke aspecten nuttig zijn om rekening mee te houden en wat het effect hiervan is. We gaan ook graag met u in gesprek over hoe we in acute situaties patiëntoverdracht kunnen waarborgen, zeker wanneer er geen sprake is van een ziekenhuisopname indicatie en patiënt weer naar huis teruggaat. Samen op weg naar een mooie ketensamenwerking voor een kwetsbare groep! 
 
Workshop 5 (60 min.): Interculturele zorg en ziektebeleving
Workshopbegeleiders: Selim, Saldiran, geestelijk verzorger en Soulaiman Lagzimi, ANIOS Longgeneeskunde
Waarden en normen spelen een essentiële rol in interculturele zorg en ziektebeleving voor ouderen. Ze vormen de basis van hoe mensen gezondheid, ziekte en zorg ervaren en benaderen. Met de groei van een diverse populatie is het versterken van culturele competenties en interculturele sensitiviteit bij zorgverleners belangrijk. Soulaiman Lagzimi, ANIOS Longgeneeskunde, sprak voor zijn onderzoek verschillende zorgverleners in Franciscus over dit onderwerp. Tijdens deze workshop bespreken we uitdagingen in de praktijk, zoals communicatie met familie, verschillende verwachtingen rondom opname, het levenseinde, slecht-nieuwsgesprekken en behandelbeperkingen. Deelnemers krijgen praktische handvatten om deze uitdagingen beter te begrijpen en er effectief mee om te gaan. 
 
Ethisch Dialoog: U vraagt, wij draaien?! (120 min) (VOL)
Workshopbegeleiders: Pieter Jan Bougie, ethicus en Eric-Jan Heydenrijk, huisarts
Ethische vraagstukken in de zorg raken ons allemaal. Van de keuzes rondom het levenseinde tot de maatschappelijke verschuivingen in onze omgang met pijn en lijden. In deze interactieve workshop gaan we samen het gesprek aan over deze thema’s, geleid door ervaren sprekers uit de commissie ethiek en gespreksleiders.

De workshop start met een inleiding van Stefan Haensel, uroloog en SCEN-arts, over euthanasie en de vraag of dit een doodgewoon recht is. Wat betekent de Nederlandse euthanasiewet in internationaal perspectief en welke morele vragen brengt dit met zich mee? Na het diner neemt Robert Kortekaas, chirurg en filosoof, ons verder mee in de inzichten uit 'De palliatieve maatschappij: Is pijn zinloos?' van Byung-Chul Han. Hij onderzoekt hoe onze samenleving steeds minder ruimte biedt aan pijn en conflict, en wat dat betekent voor de gezondheidszorg. Hoe verhoudt de maakbaarheid van het leven zich tot het lijden? Wat betekent dit voor ons handelen als arts, ethicus of zorgverlener? 

Na beide inleidingen duiken we dieper in de ethische dilemma’s van de dagelijkse praktijk. Hoe gaan we om met de mondige patiënt? Wat als familie druk uitoefent op zorgverleners? Hoe beïnvloeden laaggeletterdheid en sociaaleconomische verschillen beslissingen in de zorg? Onder leiding van Pieter Jan Bougie en Eric-Jan Heydenrijk gaan we samen in gesprek over morele keuzes aan de hand van casuïstiek uit onze praktijk en stellingen. Deze workshop biedt ruimte voor reflectie, debat en de kunst van het ethisch dialoog. We nodigen u uit om actief deel te nemen, uw perspectief te delen en nieuwe inzichten op te doen.