
Ondertussen is wel doorgedrongen dat vapen serieuze gezondheidsproblemen kan opleveren en een landelijke aanpak vergt.
Een kwart van de 12-16 jarigen heeft weleens gevaped, waarbij er meer meisjes dan jongens vapen. In de meeste vapes zit nicotine, soms veel meer dan er op de verpakking staat. De vorm van nicotine in vapes, nicotinezout, is makkelijker te inhaleren en wordt sneller opgenomen door het bloed dan de nicotine in tabak. Hierdoor kan vapen nog verslavender zijn dan roken. Jongeren onderschatten het gevaar van verslaving.
Minder bekende klachten
Naast bekende pulmonale klachten of benauwdheid, kunnen ook onbegrepen misselijkheid, keelpijn, hoofdpijn, en/of depressieve klachten, gerelateerd zijn aan (overmatig) vapen. Het is goed om alert te zijn en bij deze ingangsklacht ook vapegebruik uit te vragen.
Wat kunt u als huisarts bieden?
We zien op de kinderpoli in Franciscus met enige regelmaat wanhopige gefrustreerde ouders die zich zorgen maken over hun vapende jongere. Stoppen met vapen is, net als stoppen met roken, een behoorlijke uitdaging. Probeer ouders mee te nemen in dit besef, zodat zij meer geneigd zijn om dit serieus te nemen en hun jongere te ondersteunen, ook als stoppen niet gelijk lukt. Op de website www.vapenjouwkeuze vindt u veel handige websites voor u als huisarts en adviezen voor ouders om het gesprek met hun kind aan te gaan. Hieronder vindt u een overzicht:
- Adviezen aan ouders: Voor ouders – Vapen #jouwkeuze
- Aanbieden van begeleidingsmogelijkheden om te stoppen:
- Maak gebruik van Very Brief Advice gesprekstechnieken: VBA+: Advies- en verwijsmethode - Trimbos-instituut
- www.ikstopnu.nl voor meer informatie. Of bel de gratis stoplijn op 0900-1995.
- www.wequit.nl biedt een speciaal programma voor jongeren vanaf 12- 23 jaar die willen stoppen met roken of vapen. Dit gebeurt via online videogesprekken en een coach.
- Voor vragen over vapen en roken kan ook gebeld worden met de Twijfeltelefoon. Deze telefoon is laagdrempelig en voor iedereen bereikbaar van 8:30 -13:00 uur via 088-7555777. Ook in Arabisch of Turks en via Whatsapp.
- Bied altijd aan de jongere even alleen te spreken zonder ouder
De ervaring leert dat de 'norse hoody' zonder ouder naast zich ineens toch blijkt te kunnen praten. Jongeren voelen zich vaker vrijer en serieuzer genomen als individu. Soms is de interactie behoorlijk verstoord en dan is het fijn als er een neutraal persoon meedenkt en er geen grote discussies ontstaan in uw spreekkamer waar u nauwelijks tussen komt. Als ouders erbij zijn kunnen jongeren begrijpelijkerwijs bang zijn om hun ouders teleur te stellen of beschamen en daardoor geen eerlijke antwoorden geven.