
ROEM 2025 gemist? Of benieuwd naar de andere workshops? Lees in dit verslag de highlights van een geslaagde avond!

Op woensdag 16 april vond de ROEM plaats. Hét jaarlijkse netwerkevenement voor verwijzers uit de regio en onze medisch specialisten. Met een goede sfeer, inspirerende workshops en veel ruimte voor ontmoeting en uitwisseling, kijken we terug op een mooie avond.
Dagvoorzitter Maria Bos (manager Transmurale Samenwerking, Transfer en Telenurses) opende het programma. Daarna nam Marlies Jansen – Landheer, lid Raad van Bestuur, het woord. In haar welkomstwoord deelde zij een aantal mooie ontwikkelingen binnen Franciscus: de nieuwbouw op locatie Gasthuis met het nieuwe Spoedplein (oplevering begin 2026), de ingebruikname van het Spoedplein op locatie Vlietland eind 2025 én de opening van onze focuskliniek voor planbare zorg: Franciscus Focus.

Quizmasters Eefje Louwers (transmuraal huisarts en lid van de ROEM-programmacommissie) en Paul de Laat (manager Keten & Capaciteit en kinderarts) introduceerden vervolgens het thema van de ROEM: De oudere patiënt. Met een quiz werd de kennis van de deelnemers over het thema getest. De winnaar werd huisarts Kelly Vis!
Tijdens het feestelijke walking dinner konden deelnemers ervaren hoe het voelt om ouder te zijn door met een ouderdomspak een parcours af te leggen. Daarnaast werd het belang van begrijpelijke taal in de zorg benadrukt door middel van twee spellen: een escape game over laaggeletterdheid en het 'moeilijke woorden spel'. Aan het laatste spel werden winnaars verbonden:
Het snelste duo: huisarts Eric-Jan Heydenrijk en adviseur transmurale samenwerking Lieke Visser – Klein Haar
De snelste solist: huisarts Mette Bolhuis

Muzikale wrap-up
We sloten de ROEM af met een muzikale wrap-up door singer songwriter Maarten van Veen, beter bekend als ‘De Reisgenoot’.
Kijk en luister de muzikale wrap-up terug: https://youtube.com/shorts/HfyefAwbI80?feature=share
Diverse workshops
De deelnemers konden diverse workshops volgen. We delen een aantal leerpunten uit de workshops met u:
Hands-on: ‘Helder in het hoofd’: van duizeligheid naar rust
Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) is de meest voorkomende vorm van duizeligheid – en gelukkig ook eenvoudig te herkennen én effectief te behandelen. KNO-arts Bram Struijs nam de deelnemers mee in dit onderwerp. Denkt u aan BPPD? Kiep dan uw patiënt! Voer de Dix-Hallpike uit: bij een positieve test behandelt u direct met de Epley-manoeuvre, of kiest u de Semont als uw patiënt een stijve nek heeft. Is de test negatief, denk dan aan horizontale kanaal-BPPD en doe de supine roll test. Tijdens de workshop zijn deze manoeuvres stap voor stap doorgenomen én zelf ervaren. De deelnemers kregen praktische handvatten om BPPD voortaan met vertrouwen en doelgericht aan te pakken in de spreekkamer. Een vestibulair oefentherapeut heeft ook kennis en kunde om BPPD patiënten te behandelen. U vindt een vestibulair oefentherapeut in de regio via kenniscentrumduizeligheid.nl en u vindt betrouwbare informatie op kno.nl en Thuisarts.nl.

Interculturele zorg en ziektebeleving
Bij een rondje onder de deelnemers werd aangegeven dat zij uitdagingen ervaren rondom interculturele zorg, met name in de communicatie met patiënten en hun naasten, vraagstukken rondom doorbehandelen en palliatieve zorg, medicatie en taalbarrières. Tijdens de workshop heeft Soulaiman Lagzimi, ANIOS longgeneeskunde, de deelnemers in vogelvlucht meegenomen in zijn onderzoek naar deze onderwerpen. Geestelijk verzorger Selim Saldiran heeft hierbij mooie voorbeelden gedeeld uit zijn ervaring en benadrukt dat ervaren lacunes vaak voortkomen uit een gebrek aan vertrouwen. Hij gaf praktische handvatten en tips, zoals het verstrekken van veel informatie om de kennis van de patiënt en hun naasten te vergroten.
Belangrijke noot is dat bewustwording de eerste stap is. Het helpt als zorgverleners beseffen dat zij hun eigen culturele bagage meenemen in de zorg voor patiënten. Een handige tip die werd gedeeld onder zorgverleners is het gebruik van de app SAY hi om te vertalen.
Zorg met aandacht: Signaleren en handelen bij (vermoeden van) ouderenmishandeling
Onder leiding van forensisch arts en medisch directeur Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond Jack Menke en forensisch verpleegkundige Karen van Veen, leerden deelnemers waar op te letten. Uit het gesprek bleek dat het thema ouderenmishandeling complex en gevoelig is, en er lastig grip op te krijgen is. Het advies was helder: zoek meer de samenwerking met elkaar op om de situatie en signalen te verhelderen en met elkaar actie te ondernemen waar dit nodig is. De sfeer tijdens de workshop was kritisch en betrokken, met ruimte voor verdieping en uitwisseling van ervaringen. Kortom: een leerzame en indrukwekkende workshop over een lastig, maar onmisbaar onderwerp in de zorg voor ouderen. Wilt u meer leren over de signalen van ouderenmishandeling? Bekijk hieronder de signaleringskaart en de factsheet ouderenmishandeling.
Ethisch dialoog: U vraagt, wij draaien?!
Tijdens de eerste sessie van de workshop ‘ethisch dialoog’ werd door uroloog en SCEN-arts Stefan Haensel uitleg gegeven over euthanasie; aan welke zorgvuldigheidseisen moet het besluit voldoen, hoe ziet de procedure eruit en wat doet een SCEN-arts eigenlijk?
Sinds 2002 is euthanasie mogelijk in Nederland. Opvallend is dat er maar weinig landen in navolging op ons een euthanasiewet hebben ingevoerd. Logischerwijs is dit een gevoelig thema; ook Nederland is hier nog niet over uitgepraat. Voorbeelden van thema’s die aandacht krijgen zijn euthanasie bij minderjarigen, bij wilsonbekwamen en bij dementie.
Tijdens de tweede sessie van de workshop nam chirurg en filosoof Robert Kortekaas de deelnemers mee in een filosofische discussie over pijn en de palliatieve maatschappij. Aan de hand van het gelijknamige boekje van filosoof Byung-Chul Han werd er gediscussieerd over de vraag of de huidige maatschappij niet teveel gefocust is op het vermijden van pijn; aldus de palliatieve maatschappij. Moet en kan alle pijn zoveel mogelijk bestreden worden? En is het überhaupt mogelijk om zonder pijn te leven?
Geriatrisch Emergency Medicine (GEM): Zorg voor Ouderen in Acute Situaties
Geriater Suzanne van Dijk deelde de bevindingen uit de pilot van het GEM-team, dat wordt ingezet bij een positieve APOP-screening (Acuut Presenterende Oudere Patiënt) bij kwetsbare 70-plussers die zich melden op de SEH. Een Comprehensive Geriatric Assessment (CGA) resulteerde in passende, persoonsgerichte zorg met minder ziekenhuisopnames, een kortere opnameduur, minder herpresentaties en betere medicatiebeoordeling bij polyfarmacie. In het tweede deel van de workshop dachten de deelnemers actief mee over onder andere welke informatie vanuit de huisartsenpraktijk van meerwaarde is. Genoemd werden onder andere: proactieve zorgplanning (PZP, voorheen ACP), relevante voorgeschiedenis, thuissituatie, contactpersonen en waar mogelijk een vooraf ingevulde APOP-screening door de huisarts.
Samen Sterk in Palliatieve zorg: 'Leven toevoegen aan de dagen'
In de workshop 'Samen Sterk in Palliatieve Zorg' namen Maaike Bisschop (geriater), Mirjam Schilperoort (palliatief verpleegkundige) en Marjan Tenk (huisarts) de deelnemers mee in de wereld van palliatieve zorg. Deze workshop stond in het teken van de samenwerking hieromtrent en hoe de zorg nog beter afgestemd kan worden op de patiënt. Hoe zijn de rollen en taken verdeeld tussen bijvoorbeeld het ziekenhuis en tussen de huisarts? Welke rol speelt de palliatief verpleegkundige? Hoe werken ze samen in (regionale) teams en hoe is de ervaring onder de huisartsen? Duidelijk werd dat goede communicatie van cruciaal belang is; een duidelijke overdracht kan hierbij niet ontbreken. Ook werd duidelijk dat een tijdig ACP gesprek de basis is voor het op tijd kunnen inschakelen van de juiste zorg. De workshop bood veel mogelijkheid voor interactie en het bespreken van discussiepunten. Het uitgangspunt was om gezamenlijk de toekomst in te kijken en te kijken naar hoe de samenwerking binnen de palliatieve keten nog beter vormgegeven kan worden.
