Op 7 november jl. vond het jaarlijks symposium kindergeneeskunde plaats. Dit symposium is bedoeld voor huisartsen en jeugdartsen.
Daarnaast wordt er voor doktersassistenten en POH’ers een parallelprogramma aangeboden. Tijdens het symposium werden de onderwerpen hoofdpijn, obesitas en de follow up van pre/dysmaturiteit behandeld. Graag delen we de belangrijkste inzichten en leerpunten met u:
Hoofdpijn bij kinderen- door kinderarts-neuroloog Eric van Diessen en huisarts Ingrid den Boer
Ken je paramedici: SI therapie of psychosomatische therapie kan helpend zijn bij hoofdpijnklachten. Zoek naar een psychosomatisch fysiotherapeut.
Boek ‘why we sleep’ van Matthew Walker
Check de uitlokkende factoren, waaronder schermtijd en slaap hygiëne
Een hoofdpijn dagboek bijhouden is waardevol, bij voorkeur laten invullen door het kind
Maak gebruik van mediforen: Een medifoor is een getekende medische metafoor. Een kort beeldverhaal, dat uitleg geeft over een ziekte, behandeling of onderzoek. Kijk ook op www.medifoor.nl
Obesitas - door kinderarts Gretha van den Berg, PA Suraya van den Berg en huisarts Wouter Boswinkel
70-90% van kinderen met obesitas wordt een volwassene met obesitas.
Praat op een begrijpelijke en neutrale/ positieve manier over gewicht en leefstijl. Bijvoorbeeld door te praten in termen van groei en gezondheid: ‘De meeste kinderen die dezelfde lengte en leeftijd hebben als Peter, wegen ongeveer X kilo. Peter zit daar X kilo boven’.
Tools om het gesprek aan te gaan vindt u ook op https://kindnaargezondergewicht.nl/nieuws/e-learning-praten-over-gewicht.
De website www.checkoorzakenovergewicht.nl is een handig hulpmiddel voor ouders en kinderen om hun bezoek aan de huisarts of kinderarts voor te bereiden.
Vaatschade bij obesitas op jonge leeftijd is maar tot een bepaalde leeftijd reversibel.
Van de kinderen die voor obesitas speciale kliniek bezoeken heeft 30-92% een of meer cardiovasculaire risicofactoren.
Follow up pre/dysmaturiteit – door kinderarts-neonatoloog Angelique Hoffman-Haringsma en jeugdarts Jessica Heijdra
1 op de 3 ouders van prematuur/dysmatuur geboren kinderen ervaart posttraumatische stress, depressies, angst, eenzaamheid en burn-out. Aandacht en erkenning hiervoor is heel belangrijk.
Bij de vader openbaren deze klachten zich vaak pas later dan bij de moeder.
Tot en met de gecorrigeerde leeftijd van 24 maanden moet uitgegaan worden van de gecorrigeerde leeftijd i.p.v. de kalenderleeftijd, zowel voor de groei (lengte, gewicht en hoofdomtrek) als voor de ontwikkeling (mentaal, motorisch en spraaktaal).
Prematuriteit kan invloed hebben op vele lichamelijke, psychische en sociale aspecten, dit kan ook pas op latere leeftijd tot uiting komen.