Ontlabelen van penicilline -allergieën
Logo Franciscus

Ongeveer 10% van de opgenomen patiënten heeft een label penicilline-allergie. 

Uit onderzoek naar penicilline-allergieën is bekend dat ongeveer 90% van de mensen ten onrechte een notitie van zo’n allergie in het medisch dossier heeft staan. Dit komt omdat mensen vaak over hun allergie heen groeien of omdat de klachten verward werden met bijwerkingen van penicilline of een intolerantie ervoor. Mensen met een onterecht label penicilline-allergie lopen het risico te worden behandeld met een minder effectief en meestal duurder tweede keus antibioticum. Vaak betekent dit een minder snelle genezing, extra ligdagen en een groter risico op het ontwikkelen van antibioticaresistentie. Dit leidt tot onnodig hogere zorgkosten. Sinds 2015 zijn er in de Nederlandse ziekenhuizen A-teams ingesteld. 

In Franciscus is recent de functie Deskundige Antimicrobial Stewardship toegevoegd aan het A-team. De DAS spoort onterechte penicilline allergieregistraties op, probeert deze te voorkomen en, indien mogelijk, te ontlabelen. Als het label penicilline-allergie kan komen te vervallen wordt de huisarts digitaal geïnformeerd met het verzoek de allergieregistratie te verwijderen uit het patiëntendossier en de apotheker te informeren. 

Voor meer informatie zie ook: Onnodig vermijden eerstekeusantibiotica bij penicillineallergie | Huisarts & Wetenschap (henw.org)