Symposium Kindergeneeskunde

Doelgroepen: huisartsen, jeugdartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners

Op donderdagavond 7 november aanstaande vindt het symposium Kindergeneeskunde plaats. U bent van harte uitgenodigd! Ook dit jaar wordt er voor doktersassistenten en POH een parallelprogramma tijdens het symposium aangeboden. De onderwerpen van dit programma zijn afgeleid van het programma voor huisartsen en jeugdartsen en toegespitst op de rol van de doktersassistent. Voor het symposium zijn 3 accreditatiepunten (ABC-1 en ABSG) aangevraagd. Doktersassistenten en POH ontvangen na afloop een bewijs van deelname. 

Programma symposium

U volgt tijdens het symposium 3 workshops, te weten:

  • Follow-up pre-/dysmaturiteit
    In deze presentatie bieden wij een overzicht van de follow-up van prematuren en dysmaturen, gericht op hun specifieke behoeften vanaf de neonatale periode tot aan volwassenheid. We bespreken de belangrijkste aspecten van monitoring en zorg, inclusief de groei, voeding, ontwikkeling en psychosociale ondersteuning. Het doel is om eerstelijns zorgverleners te informeren over de risico’s en uitdagingen die deze groep kinderen kan tegenkomen en hoe proactieve en preventieve zorg kan bijdragen aan hun optimale ontwikkeling. 
     
  • Hoofdpijn 
    Hoofdpijn is de snelst groeiende verwijzing naar kinderartsen vanuit de eerste lijn. De zorg van deze groep kan uitdagend zijn, gezien de variatie in presentatie en verwachtingen vanuit ouders en verzorgers. In deze presentatie wordt de achtergrond bij hoofdpijn behandeld maar ook invloeden van lifestyle, het herkennen van ‘red flags’ en mogelijkheden voor behandeling in de eerste lijn wordt besproken.
     
  • Obesitas
    In deze workshop staat onderwerp obesitas bij kinderen centraal, met ruimte voor interactie en discussie. Wie is verantwoordelijk voor wat, in de zorg voor kinderen met obesitas? Wat is de rol van de jeugdarts? Wat is de rol van de huisarts? En wat gebeurt er in het ziekenhuis bij de kinderarts en Verpleegkundig Specialist? Ook wordt stigma, bejegening en (advies voor) woordkeuze in de aanpak van kinderen met obesitas meegenomen. We zullen oorzaken (wanneer te denken aan onderliggende ziekte?) en gevolgen van obesitas bij kinderen bespreken. Tevens zal behandeling aan de orde komen: hoe ziet de behandeling er nu uit en wat zijn de vooruitzichten voor de nabije toekomst? (ketenaanpak met rol voor centrale zorgverlener, medicatie, bariatrische chirurgie). 

Locatie en tijdstip
Het symposium vindt plaats in Franciscus Gasthuis, Rotterdam. U bent welkom vanaf 17.00 uur. Om 17.30 uur start het programma. Het symposium duurt tot ongeveer 21.30 uur. 

Aanmelden voor dit symposium kan via onderstaande link:

Aanmelden