STIM analyse 2023 - Signalen & Transmurale Incident Meldingen
Vlag

STIM is een laagdrempelige manier om problemen, klachten en incidenten met betrekking tot (procedurele) zaken die niet goed verlopen binnen de ketenzorg te melden. 

Uitgangspunt is de inbedding en afhandeling van ketenincidenten in een gestructureerd proces, inclusief transparante rapportage en opvolging. Zo maken wij met elkaar de zorg beter. Uiteraard kunt u, naast het melden, ook direct zelf contact opnemen met de betrokken collega om zaken te bespreken

In 2023 is het maken van een STIM ook voor interne collega’s geïmplementeerd. Steeds meer organisaties in onze regio hebben een STIM procedure in gebruik genomen, waardoor dit mogelijk werd. Hiermee is STIM steeds meer een instrument om procesverbeteringen door te voeren in de gehele keten. 

Analyse 2023 
In 2023 zijn er in totaal 269 STIM meldingen binnengekomen bij de afdeling Transmurale Samenwerking (TMS). 163 hiervan zijn door huisartsen gedaan, 54 door VVT instellingen, 17 door medisch specialisten van Franciscus en 35 van overige zorgverleners (waaronder verloskundigen). 

Top 3 STIM categorie 2023:

1.Communicatie en Informatie (58%)
Betreft voornamelijk meldingen over incomplete of ontbrekende ontslagbrief aan huisarts, verzoek voor nieuwe verwijsbrief (onterecht)

2. Overdracht (27%)
Betreft ontbrekende/ niet volledige medische-, medicatie-  of verpleegkundige overdracht.

3. Medisch inzicht en beleid (7%)
Bijvoorbeeld: slechtere conditie dan vermeld in overdracht, onterechte zorgvraag aan huisarts 

De afdeling TMS analyseert de meldingen en zet waar nodig verbeteracties in. O.a. de volgende acties zijn onlangs ondernomen n.a.v. STIM meldingen. 

  • Regionale verwijsafspraken zijn geïntroduceerd

  • Presentaties bij poliklinieken en in management overleggen om verwijsafspraken onder de aandacht te brengen

  • Notitie grijs gebied 

  • Ontwikkelen Franciscus breed inwerkprogramma m.b.t. verwijsafspraken/transmuraal denken

  • Nieuwe werkwijze katheter verwijderen (indien mogelijk door patiënt zelf)

  • STIM meldformulier voor collega’s 

Hoe maakt u een melding? 
Voor een STIM kunt u contact opnemen met de afdeling Transmurale Samenwerking, via email transmuraal@franciscus.nl, telefonisch via 010 – 893 4730 of via het online formulier op onze website. Graag gebruik maken van uw ZorgMailadres om veilig gegevens te delen.  

Uw meldingen kunnen betrekking hebben op ervaringen gedurende dag- én ANW-uren. Bij voorbaat dank!