Gevoeligheid bepaling Neisseria gonorrhoeae bij positieve PCR uitslag
Vlag

De laatste jaren zien we veelvuldig infecties veroorzaakt door Neisseria gonorrhoeae. 

Landelijk, en in het laboratorium van Franciscus, is een toename in resistentie te zien. Van de laatste 52 gekweekte stammen was slecht 21% volledig gevoelig voor Penicilline. 40% van de stammen waren gevoelig voor ciprofloxacin. In Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koningrijk is ook al verspreiding van ceftriaxon resistente Gonorroe beschreven, dit laatste is in Nederland nu nog niet het geval.

Het detecteren van Gonorroe gebeurt tegenwoordig voornamelijk via PCR. Deze techniek is gevoeliger dan een kweek, vooral omdat de levensvatbaarheid van de bacterie afneemt tijdens het transport naar het laboratorium, wat kan resulteren in fout-negatieve kweekresultaten. Met PCR wordt DNA van Gonorroe aangetoond, en wordt geen onderscheid gemaakt tussen DNA van levende en reeds overleden bacteriën.

Echter, een nadeel van PCR is het ontbreken van een gevoeligheidsbepaling. Gezien de toenemende resistentie en daardoor beperkte therapieopties is de bepaling van gevoeligheid vaak wel relevant.  

In de afgelopen maanden hebben we in ons laboratorium uitgezocht of we uit monsters met een positieve Neisseria gonorrhoeae PCR ook de bacterie kunnen kweken. Dit blijkt bij ongeveer 30% van de monsters (waarbij een hogere hoeveelheid DNA aanwezig was) mogelijk te zijn. We zijn nog bezig met het finetunen van onze methoden om dit percentage te verhogen.

Vanaf 1 april zullen we ons diagnostisch beleid aanpassen en zal standaard een kweek met gevoeligheidsbepaling ingezet worden voor:

  • Monsters met een hoge hoeveelheid Neisseria gonorrhoeae DNA

  • Alle monsters van mannelijke patiënten, gezien onze observatie dat deze vaak positief zijn (11,5%).

Deze kweek met gevoeligheidsbepaling zullen wij vanaf 1 april ook in rekening gaan brengen. De standaard tarieven voor deze kweek zijn € 12.63 voor de kweek plus (bij een positieve kweek) € 19,80 voor de gevoeligheid bepaling. De totale kosten komen hiermee op € 32,50. Afhankelijk van de verzekeraar is er een korting op deze tarieven.

In specifieke gevallen, zoals eerder therapie falen of antibiotica- allergie, blijft het belangrijk om in plaats van een PCR altijd direct een kweek aan te vragen. Hierbij geldt nog steeds: hoe sneller het materiaal naar het laboratorium wordt gebracht, hoe groter de kans dat de bacterie nog leeft en de kweek succesvol is.