Borstkankeronderzoek naar bevriesmethode van tumor
Borstkanker

Voor oncologisch chirurg Taco Klem en arts-onderzoeker Chirurgie Sophie Wooldrik is het na de eerste fase van hun onderzoek inmiddels duidelijk: de bevriesmethode, waarbij een tumor zonder operatie uit de borst wordt verwijderd, kan een absolute doorbraak betekenen als het gaat om operatieloze borstkankerbehandeling. 

Het onderzoek gaat hopelijk zo snel mogelijk fase 2 in.

‘Een tumor in de borst verwijderen zonder operatie heeft absoluut toekomst’, zeggen chirurg Taco Klem en arts-onderzoeker Sophie Wooldrik, beiden werkzaam in de Borstkliniek van Franciscus. ‘Dat wil zeggen: voor bepaalde vormen van borstkanker. Dat heeft ons wetenschappelijk onderzoek, genaamd Thermac 1 genoemd, wel uitgewezen. Van de 3 opties – 2 verbrandingstechnieken en één bevriestechniek – heeft die laatste zich absoluut het meest succesvol getoond in een onderzoek onder enkele tientallen patiënten met borstkanker. Gebleken is dat de tumor door de bevriesmethode, dus zonder operatie, na zo’n 3 maanden in korte tijd verdwijnt. De volgende stap is om het onderzoek uit te breiden naar een nieuwe, veel grotere groep mensen met borstkanker. Het gaat dan om 2x650 patiënten, waarbij er wordt geloot wie de nieuwe techniek krijgt en wie – zoals tot nu toe te doen gebruikelijk bij borstkanker – wordt geopereerd.’

Tot de start van het vervolgonderzoek (Thermac 2) zijn er nog enkele hindernissen te nemen. Want voordat de nieuwe bevriestechniek daadwerkelijk op grote schaal ingezet kan gaan worden, moet er nog geld worden binnengehaald, zodat het kostbare tweede onderzoek definitief van start kan gaan.

Lees het hele interview in de krant GezondZijnBeterWorden.