Meedenkconsult

Franciscus biedt (digitale) meedenkconsultatie aan. Het doel hiervan is huisartsen de mogelijkheid te geven om (medisch) specialistische zorg te consulteren in de huisartsenpraktijk. Aangenomen wordt dat door de beschikbaarheid van het meedenkconsult de kwaliteit van zorg in de huisartsenpraktijk verbetert, onnodig verwijzen afneemt en de zorgkosten in de regio verminderen.

De specialismen van Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn digitaal te consulteren via de programma’s VIPLive en ZorgDomein. Onze specialisten beantwoorden het digitale consult binnen 3 tot 5 werkdagen. Indien dit onverhoopt niet het geval is, kunt u dit melden bij transmuraal@franciscus.nl, of via 010 – 893 4730. Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Transmurale Samenwerking.

ZorgDomein

Franciscus biedt via ZorgDomein digitale meedenkconsultie aan voor bijna alle specialismen. Het aanvragen van een digitaal meedenkconsult via ZorgDomein verloopt nagenoeg hetzelfde als het versturen van een verwijzing:

 • Doorloop het zorgvraagmenu: medisch specialistische zorg → specialisme → zorgvraag → zorgproduct ‘meedenkconsult digitaal ‘specialisme’.
 • Aan de linkerkant van het menu kunt u filteren op zorgproducttype ‘advies’. Zo kunt u snel zien of er voor de betreffende zorgvraag de mogelijkheid is voor een digitaal consult.
 • In het aanvraagformulier wordt gevraagd wat u zonder de optie voor digitale meedenkconsultatie had gedaan:
  • De patiënt verwijzen
  • De specialist bellen
  • Patiënt zelf behandelen

Vriendelijk verzoek deze vraag accuraat te beantwoorden. Deze informatie wordt meegenomen in de evaluatierapporten.

 • U dient in het ZorgDomein formulier aan te geven dat de patiënt toestemming heeft gegeven voor de opname van patiëntgegevens van het meekdenkconsult in het ziekenhuisinformatiesysteem.

Inclusiecriteria:

De huisarts is onzeker over de diagnose of behandeling en;

 • wil met de specialist overleggen over een mogelijke verwijzing.
 • wil feedback op het medisch beleid bij een bepaald probleem.

Exclusiecriteria:

 • Er is sprake van een medisch probleem dat een spoedinterventie vereist.
 • De huisarts is overtuigd van de noodzaak van een verwijzing.

Aangesloten specialismen

CardiologieNeurologie
KindergeneeskundeOogheelkunde
MDLInterne Geneeskunde
GeriatrieGynaecologie
ReumatologieUrologie
LonggeneeskundeMammachirurgie
KNODermatologie
Pijngeneeskunde 
Chirurgie  

VIPLive

Huisartsen in de regio Rotterdam aangesloten bij het samenwerkingsverband ´Rijnmonddokters´ maken gebruik van het programma VIPLive voor digitaal consulteren. Een handig systeem voor de consultering én de financiële afhandeling. Voor meer informatie over VIPLive en aanmelden kunt u contact opnemen met Wilma Stolk via w.stolk@rijnmonddokters.nl.

Let op! In afwachting van een koppeling tussen VIPLive en het ziekenhuissysteem van Franciscus (HIX) hebben enkele specialismen digitale meedenkconsultatie via VIPLive tijdelijk gepauzeerd. Wanneer de koppeling gereed is, worden deze specialismen weer aangesloten. Zie in de tabel een overzicht van de aangesloten specialismen.

Inclusiecriteria:

De huisarts is onzeker over de diagnose of behandeling en;

 • wil met de specialist overleggen over een mogelijke verwijzing.
 • wil feedback op het medisch beleid bij een bepaald probleem.

Exclusiecriteria:

 • Er is sprake van een medisch probleem dat een spoedinterventie vereist.
 • De huisarts is overtuigd van de noodzaak van een verwijzing.

Aangesloten specialismen

NeurologieOogheelkunde
KCHLPijnpoli
LonggeneeskundePlastische chirurgie

Fysiek meekijkconsult

Het fysieke meekijkconsult is een vorm van nascholing door een medisch specialist in de huisartsenpraktijk. De specialist ziet in de huisartsenpraktijk meerdere patiënten van de aanvragende huisarts(en), en voert de consulten uit met de voorhanden zijnde instrumenten. Ook casusbesprekingen kunnen onder het fysieke meekijkconsult vallen. Huisartsen en specialisten leren over en weer van elkaar en versterken daarmee hun samenwerking.

Transmurale Samenwerking faciliteert de organisatie van dit fysieke meekijkconsult en inventariseert met welke specialismen de huisartsen dit willen oppakken. Via transmuraal@franciscus.nl kunt u uw interesse kenbaar maken.